RC Flygplan

Det finns många olika varianter av RC flygplan för olika kunskapsnivåer från nybörjare till experter. Detta är en hobby som du kan utvecklas inom under en lång tid. Att manövrera ett RC flygplan på ett säkert sätt tar tid att lära sig. 

Var ska man börja?

Har du inte tidigare flugit ett RC Flygplan men väldigt gärna vill börja? 

Tänk noga igenom innan vad för typ av plan du är intresserad av. Dessa plan kan kosta en hel del pengar så det är bra om du från början vet vad du vill prova. Ta en nybörjarvariant.

Då det är svårt att flyga ett RC plan och det kostar en del att krascha är ett bra tips att börja med en simulator på datorn. Här kan du lära dig att manövrera din kontroll och dina krascher kostar inget.  

Det finns även klubbar där man får lära sig att flyga RC plan med andra entusiaster. 

Det är ofta enklast att börja med ett eldrivet flygplan för en nybörjare. 

 

Trainer

RC trainers är flygplan är speciellt framtagna för nybörjare. De flyger sakta vilket ger dig extra tid för att tänka och agera. 

Om du skulle tappa kontrollen finns det en funktion för att enkelt få planet att flyga rakt igen. De klarar även av att hålla sig uppe även på en väldigt låg fart.   

Många av dessa flygplan kommer färdigbyggda eller i “Ready-To-Fly”. 

Bipes (Biplan)

Detta är tvåvingade biplan (dubbeldäckare i luften). Dessa är ofta favoriter bland entusiaster som vill ha något annorlunda. Med dessa plan kan man göra olika konster och det är värt den extra vingen för att få ta del av detta. 

Skala

Skala modeller återskapar riktiga flygplan. Dessa flygplan försöker efterlikna riktiga plan så gott det går. Vissa delar kan behövas ändring för att de ska kunna sättas ihop och fungera inom en viss kunskapsnivå. 

Det finns även skalenliga plan som är skapade endast för de som är väldigt seriösa byggare. Dessa plan är närmast identiska med ett riktigt plan. 

Det finns även plan här som kallas för gigantisk skala där man kombinerar plan som liknar riktiga med en stor storlek. 

Dessa skalenliga plan är inte för nybörjare. 

Warbirds

Detta är en underkategori till skalenliga modeller. Warbirds är krigsflygplan i olika modeller. Det är ofta historiefantaster som har dessa som deras favoritplan.   

EDF Jets

Känslan av ljudet och hastigheten med dessa jetplan är svårslagen. 

Jetplan finns i många olika typer från Electric Ducted Fan (EDF) som drivs av extremt kraftfulla elmotorer till moddeler som är designade för att klara bensindrivna turbinmotorer. 

Det som avgör priset och vad planet kan utföra är framförallt vilket system de har för att driva planet samt vilken storlek planet har. Detta är även avgörande för var du kan flyga planet samt vilken kunskapsnivå som krävs. 

Sport modeller

Flygplan i sport modeller inkluderar generellt sett alla flygplan som är designade för att göra olika konstflygningar. 

Planen har vanligen vingarna över mitten eller botten av kroppen och symmetrisk bäryta. Detta gör att det tappar en del av den stabilitet som nybörjare behöver. 

Det finns något som kallas sport trainers som är sportplan som kombinerade med ett basträningsplan. Detta är ett bra andra steg efter att du lärt dig flyga ett träningsplan. 

Parkflygare

Parkflygare är perfekt som du vill flyga men inte vill leta efter en bra plats för det, eller kanske inte har någon i närheten. Dessa plan har allt det roliga med större RC flygplan men i en mindre modell. 

De är lätta att sätta ihop och kostar mindre än större plan. Parkflygare är eldrivna och tysta och då de även är mindre så kan dessa flygas nästan varsomhelst. Och det bästa av allt är att de ändå ger en otrolig flygkänsla. 

Glidplan

Glidplan har inte någon motor som styr dem i luften utan de flyger i varma luftströmmar. En del plan har en elmotor för att få dem att lyfta enkelt medan andra kastas upp i luften för fart. 

Det svåra med dessa kan vara att hitta dessa luftströmmar och sedan manövrera dem till din fördel.