RC Bilar

När vi pratar om RC bilar så menar vi inte bara bilar. Vi pratar om “off road Buggies”, “on road” bilar, Monster Trucks, tävlingsbilar, motorcyklar, lastbilar etcetera. 

Off Road Buggies

En off road buggie är en mycket poulär RC bil. Det var det här fordonet som startade RC biltävlingar. 

En off road buggie kan ta sig fram nästan var som helst. Man kan säga att ju tuffare terräng desto bättre. Dessa har en öppen-hjul design med hög markgång, full fjädring och däck med bra grepp. Bilarna finns både i två- och fyrhjulsdrivna, varav den första är mest populär. Den vanligaste storleken är 1/10 skala. De finns både med eldrift och soldrift. 

On Road bilar

Dessa bilar har verkligen ökat i polaritet. Bilarna klarar väldigt höga farter så tävling på både ovalbana och väg är populärt.  

De ursprungliga bilarna som är väldigt låga och som är designade efter riktiga NASCAR bilar. Bilarna måste ha en en väldigt slät bana för att kunna köra, vanligtvis en asfalterad bana eller inomhusbana med matta. Det går inte med till exempel betonggolv eller gymmatta då dessa är för hala. De är byggda för att fungera bra på asfalt men klarar lera bättre än orginal On-road bilen. 

On-road bilar som drivs av el har ofta storleken 1/12 eller 1/10 meands de som drivs av solenergi har storleken 1/10 eller 1/8. 

Monster trucks

Monster trucks är de stora bilarna bland off road. De är inte lika snabba som off-road buggies men de kan klättra, dra, krossa och klarar all terräng. 

Man känner igen en monster truck på sina stora hjul, djupa trådhjul, vanligtvis med fyrhjulsdrift och en del kan man även styra med alla fyra hjulen. 

Monster trucks har ofta två motorer för att dra dem och de kommer vanligen i skala 1/10. Då dessa bilar är starka är dragtävlingar populära.  

Stadium Racing Trucks

Stadium racers är en kombination av Off Road Buggy och Monster Truck. De har seglat upp som en av de mest populära RC bilarna. De är lätta att manövrera med sin sportbils design och terränghjul. De kommer i skala 1/10.

Vi kan förstå att man gillar dessa RC bilar då de är väldigt pålitliga, tål en del och snabba. 

Motorcyklar

Motorcyklar är inte lika populära som alla fordon med fyra hjul men de fungerar precis som en riktig med bara två hjul. 

När man väl fått fart på den så står den av sig själv och svänger genom att flytta balans. De kommer upp i höga farter också. 

Den vanligaste storleken är 1/5 skala.  

Vad behöver jag?

Eldrivna RC bilar är en bra start om man är intresserad av att börja med RC. Elbilar är rena, tysta, lätta att hantera och underhålla. Dessa bilar är även billigar att köpa än de som drivs med bensin och även billigare att köra. 

För att kunna köra en RC elbil finns det fyra saker som du behöver:

  • Bilen
  • Radio system för att kontrollera bilen
  • Ett batteri
  • En laddare 
 
I en del fall kan dessa komponenter behöva köpas separat och en del bilar kräver även en elektrisk hastighetskontroll som även denna köps separat.